Aftrap gloednieuw prestatief Zaterdag 1 DIO‘30 uitgesteld
07-03-2018

               

 
De Drutense voetbalclub DIO’30 is flink in beweging. Zo tekent NEC-trainer Jord Roos een eenjarig contract bij de Maas & Waalse voetbalclub voor de Zondag 1 en met het aantrekken van dit jonge talent, is er nu ook ruimte voor een prestatief Zaterdag 1 elftal voor de senioren. Een mijlpaal voor DIO’30, want “zaterdagvoetbal senioren wint aan populariteit”, aldus Hans Berendsen, voorzitter DIO’30.
Door omstandigheden starten we helaas  pas na het seizoen 2018-2019 met een prestatief Zaterdag 1. Seizoen 2018-2019 blijven we nog genieten van een Zo 1 en Zo 2.

 
Voetbal toegankelijk voor iedereen
Ver reizen en vroeg opstaan is er nu niet meer bij. Jonge voetbaltalenten die hard aan de weg timmeren bij het tweede zondag-elftal (reserve hoofdklasse), vallen niet meer tussen wal en schip, want “voetbal moet voor iedereen toegankelijk zijn”, zegt Berendsen. “Nu we ons aanbod vergroten en de kwaliteit verder aanscherpen, geven we alle voetbaltalenten de mogelijkheid om zich goed te ontwikkelen en onderdeel te zijn van DIO’30. Met de juiste training en begeleiding willen we op termijn jaarlijks twee à drie voetballers door laten stromen van de zaterdag naar het eerste selectieteam op de zondag” zegt Berendsen.
 
Aandacht en aanleg
Aan de no-nonsense-voetbaltype-tafel, sluit nu ook Wilfred Schoonderbeek aan, die het komende jaar hoofdtrainer zal zijn van het nieuw op te richten Zaterdag 1. Hij heeft een duidelijke missie voor het komende jaar; “het technisch en tactisch beter maken van het individu, zodat het team uiteindelijk samen sterker kan worden en nog beter kan presteren. Volgens de leeftijdsspecifieke leerlijn, kunnen we dan ‘eigen jeugd’ aan het eerste elftal afleveren”, zegt Schoonderbeek. En cliché of niet, het is naast aanleg, aandacht en training ontzettend belangrijk om in jezelf te geloven, vult Schoonderbeek nog aan, want “niets komt vanzelf”.
 
Plezier, veerkracht en doelen halen
Je moet al zoveel presteren op jonge leeftijd. Gaat het dan allemaal om presteren, vraag ik me af? “Uiteindelijk gaat het om doelen halen, steeds beter worden, leren vallen en opstaan en vooral om samen plezier te hebben, op jouw eigen niveau en dat is voor iedereen anders”, aldus Berendsen. Door voetbal leer je dus ook samenwerken en om veerkrachtig te zijn, bij tegenslag. Gelukkig kan iedereen zich op zijn eigen manier aan DIO’30 verbinden en dat is prettig, want ook als je geen voetbaltalent bent op het veld, zoals ik, kun je bijvoorbeeld vrijwilliger worden, als trainer, of leider van vele jeugdteams.
 
Vertrouwenspersoon
Schoonderbeek zet zich niet alleen in als trainer, maar heeft meerdere functies binnen DIO’30, kom ik in ons gesprek achter. Er schuilt achter deze nuchtere voetbalman een enorme passie voor het vak, binnen diverse gebieden. In het huidige seizoen startte Schoonderbeek naast de jeugdafdeling, samen met twee vakvrouwen Nicole Berendsen en Judith Kuijpers een mooi initiatief dat het vertrouwen en de veiligheid binnen de club waarborgt, met het project ‘vertrouwenspersoon’ en dat mag genoemd worden. “Met 37 junioren- en pupillenteams, ouders, stagiaires en trainers, moet je daar in deze tijd mee bezig zijn, want we hebben respect, sportiviteit en veiligheid als belangrijke pijlers in onze club en daar zijn we trots op. Ik moet er niet aan denken dat er iets zou gebeuren binnen deze club, met alle #meetoo affaires, die je tegenwoordig hoort en leest”, zegt Schoonderbeek. DIO’30 is de eerste vereniging in de regio die daarom een samenwerking is gestart met de gemeente Druten en organiseert diverse avonden aan haar leden, om aandacht en helderheid te geven op gebied van vertrouwen en integriteit. “Dat kan in deze tijd niet ontbreken”, aldus Schoonderbeek.
 
Vrouwen hebben drive, mannen zijn sterk
Schoonderbeek; het meest opvallende verschil tussen mannen- vrouwenvoetbal is dat vrouwen een grotere drive bezitten, om hun doelen te bereiken en mannen een betere technische basis hebben en fysiek vaak sterker zijn.” Roos en Schoonderbeek knikken naar elkaar. “Mijn eerste kennismaking met vrouwenvoetbal was bij de Eredivisie Vrouwen van Achilles ’29, hoogste niveau. Judith Thijssen vroeg mij haar twee weken te ondersteunen en dat doe ik graag. Een echte ambitie was het niet”, zegt Schoonderbeek eerlijk. Daar stond hij met een paraplu op het veld, anderhalf uur in de regen, als echte jeugd- en senioren trainer. Toch kreeg hij het vrouwenvirus te pakken. “Het gaf mij voldoening om te zien dat na vijf keer trainen in de week, de dames al enorme stappen maakte. Dat wat je aangeeft, passen ze direct toe en je krijg niet de: ‘ja, maar trainer…’ opmerkingen. Als een spons absorberen ze de gegeven tips”, aldus Schoonderbeek. Het vrouwenvoetbal heeft al een boost gekregen, maar dat gaat de komende jaren alleen nog maar een grotere rol spelen in het voetbal, voorspelt Berendsen.
 
Jord Roos
In al zijn bescheidenheid is het niet af te lezen, maar Roos is een echte aanwinst voor het zondagvoetbal-elftal (eerste selectie)  en met 27 jaar, mag NEC-trainer Roos in de boeken als de jongste trainer ooit voor DIO’30. “Als trainer, of ook wel ‘architect’ van het voetbalspel, wil ik jonge mensen inspireren, om sneller en beter te leren spelen”, aldus Roos. Hij is misschien jong, maar dat zegt niets over zijn rugzak aan ervaring. Deze Nijmegenaar heeft Japan en Amerika op zijn cv staan, werkt nog steeds bij het BVO NEC en wil zijn expertise en passie nu ook inzetten om DIO’30 naar nieuwe hoogtes te brengen. “Wat mij onderscheidt van andere trainers, is dat ik met name duidelijk en helder ben. Iedereen snapt wat ze moeten doen en het lukt mij altijd om een groep mensen mee te krijgen en dat is de weg naar succes”, aldus Roos.
 
De kunst van het hard werken
“Als je ambities hebt, moet je ook zaken inleveren, want het vergt discipline en tijd”, zegt Roos. Na afronding van zijn hbo-sportmanagement, start hij bij het CIOS in Arnhem en komt hij al snel aan de bak als trainer bij het NEC. “Of ik ooit wat anders had willen doen?”, herhaalt Roos. Vanaf zijn 15e is deze voetbalfanaat bezig met één ding en dat is voetbal. Hij moet vriendschappen en relaties delen met deze passie, want “als je doet wat je leuk vindt en daar tijd en aandacht aan besteedt, word je er vanzelf beter in, zo simpel is het”, zegt Roos. Deze handen-uit-de-mouwen-mentaliteit zit in de genen, met de ene broer als profvoetballer en de andere met een mooie televisiecarrière bij BNN. Het is de kunst van het ‘samen hard werken’. Uiteindelijk gaat het bij voetbal om het samen iets doen, doelen behalen, voor elkaar, met elkaar en het leuk hebben. Je laat elkaar als voetballer ook niet in de kou staan en je sluit ook samen hier de kantine af”, aldus Roos.
 
DIO’30 --> join the club
“Samenwerken is vermenigvuldigen, van kennis en kunde. De juiste mensen, op de juiste plek en een gemotiveerd en betrokken vrijwilligersteam. Dat is de reden dat we altijd weer groeien en doorontwikkelen. Dat doen we dagelijks op de velden, maar ook achter de schermen, met themabijeenkomsten en trainer-opleidingen. Ondertussen zitten we op 71 kaderleden bij de jeugd; een aardige uitdaging, zegt Schoonderbeek. “Jong, oud, dik, dun, man, vrouw, of gehandicapt, uiteindelijk gaat het erom dat iedereen moet kunnen voetballen. We zijn er dan ook écht voor iedereen en dat maakt ons uniek als club. “Ik ben niet van de rangen en standen, maar het gaat om verbinding zoeken met elkaar, op het sportveld en achter de schermen, want samen maken we de vereniging groot, sterk en leuk. Met het aantrekken van een nieuw talent als Roos, de inzet van al onze vrijwilligers en een extra zaterdagmiddag-elftal, maken we een grote stap in het waarmaken van onze ambities en is dit een club om trots op te zijn”, aldus Berendsen.